15. dubna 2015

Chřestová polévka

 

Potřebujeme:

  •  svazek bílého chřestu (500 g)
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 750 ml vývaru z vařeného chřestu
  • sůl
  • špetka muškátového květu nebo oříšku
  • 150 – 200 ml smetany
  • na každou porci 1 ks zastřeného vejce
  • jarní bylinky (pažitka, petrželka) 
 Nejprve uvaříme chřest podle návodu. Tenké výhonky, tzv. pazochy bílého chřestu se na polévku hodí přímo báječně.

V hrnci na polévku rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem a dobře promícháme. Nejlépe to jde šlehací metličkou. Chřestová polévka musí být hebká a jemná jako mušelín v barvě slonovinové kosti. Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme. Mouka nesmí být v polévce za žádnou cenu cítit. Když je polévka hladká, přidáme pokrájený chřest, provaříme a ponorným mixérem rozmixujeme.

Je-li potřeba, polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany a pokud si chceme dopřát, tak i malým plátkem másla. Samozřejmě můžeme přidat i trochu sladké ušlehané smetany v podobě malého kopečku rovnou do talíře, ale než to uděláte, ochutnejte. Třeba dojdete k názoru, že tahle polévka už k dokonalosti nepotřebuje vůbec nic. Její vrcholné číslo teď přijde :-) Na dno každého talíře položíme jedno čerstvé zastřené vejce a zalijeme horkou polévkou. To udělá s chutí veliké divy a dodá polévce zaručeně šmrnc. No a protože je jaro, talíř s polévkou rozhodně přizdobíme jarními bylinkami.

 

Vložte svůj komentář