8. října 2014

Tajuplný černý kořen

 

Černý kořen je velmi tajuplná zimní zelenina. Vyniká lehce kořeněnou, nasládlou a svěží chutí a je ve světě právem pokládán za lahůdku.

Černý kořen, jinak nazýván, hadí mord španělský, se začal pěstovat v 16. století a do Evropy se rozšířil ze Španělska. V historii byl používán proti moru a hadímu kousnutí.

Tato zvláštní plodina nabízí kromě zajímavé chuti také velké množství léčivých látek a hodí se při dietním stravování. Obsahuje plno vitamínů (A, B, C a E), minerálních látek (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor), vlákniny a spoustu vody. Díky inulinu je doporučován pro diabetiky.

Při čistění černého kořene raději použijte rukavice, vytéká z něj pryskyřice, která jde z rukou špatně smýt.

  

 

Vložte svůj komentář