Wednesday, April 15, 2015

Jak vařit chřest

Chřest vaříme v osolené vodě se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků (pazochů) postačí doba 7 až 12 minut na jeho změknutí. Po uvaření chřest nesmíte ponořit do studené vody, jako se to dělá např. s brokolicí, která pod ledovou koupelí zazáří. Chřest by ztratil všechny vitamíny a oslabila by se jeho chuť.

Chřest bílý se rozhodně musí pečlivě celý oloupat až po hlavičku. U zeleného chřestu stačí oloupat cca poslední třetinu stonku (pazochu).

Co děláme s vodou, ve které se chřest vařil? Necháme si ji na chřestovou krémovou polévku. Byť by jí měly být jen dvě malé naběračky, rozhodně tahle luxusní polévka stojí za to, abychom ji nevypustili z jarního jídelníčku.

Pokud nemáte doma správný chřestový hrnec, můžete chřest připravit třeba v pánvi. Chřestové hlavičky jsou nejchutnější vařené jen v páře, chřestový svazek v pánvi podložte třeba dřevěnou obracečkou, aby vrcholky chřestu zůstaly lehce nad vodou a vařte pod poklicí.

Leave your comment