27. května 2015

Jak založit kvásek

 

ŽITNÝ KVÁSEK

Ve skleničce rozmícháme na hladkou kašičku dvě lžíce žitné (může být celozrnná) mouky s vodou. Kašička by měla mít konzistenci těsta na lívance. Skleničku volně zakryjeme víčkem, ale nešroubujeme, musí tam maličko vzduchu. Skleničku necháme někde v teple, alespoň 25°C.

Druhý den bychom měli vidět, že kvásek ožívá, je cítit kysele, ale příjemně, ovocně. A na povrchu se začínají dělat bubliny. Musíme ho přikrmit. To se dělá tak, že přidáme trošku vody, asi tři lžíce a zase tu žitnou mouku a umícháme opět do stejné konzistence. Zakryjeme a necháme v teple.

Takhle to děláme po tři až čtyři dny. Pátý den můžeme zadělat na chleba. 

 

Vložte svůj komentář