Friday, October 31, 2014

Kuře dle Jamieho Olivera

Kuře

Sůl, pepř

3 menší hrsti nadrobno nakrájených čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, majoránka)

4 lžíce olivového oleje

1 rozpůlený citrón

4 bobkové listy

2 snítky čerstvého rozmarýnu.

 

Troubu předehřejte na 225°C i s pekáčem. Kuře omyjte zvenčí i zevnitř, osušte. Dobře osolte břišní dutinu. Kůži na prsou opatrně zvedněte a oddělte ji od masa. Vzniklý prostor osolte a vsuňte do něj nasekané bylinky. Pokapejte trochou olivového oleje. Do vnitřku kuřete vložte rozkrojený citrón, bobkový list a rozmarýn. Stáhněte kůži na prsou, aby nezůstal odkrytý ani kousek masa. Křídla zastrčte pod kuře, a co nejpevněji kuře svažte. Kůži na stehnech 3x nařízněte a do zářezů vetřete trochu bylinek. Celé kuře poté potřete olivovým olejem a důkladně osolte. Vytáhněte z trouby rozpálený pekáč a kuře do něj vložte prsíčky vzhůru. Dejte do trouby cca na 5minut. Pak pekáč vytáhněte, kuře obraťte prsíčky dolů a znovu pečte 5 minut. Pak opět vytáhněte, obraťte kuře prsíčky nahoru, mírně podlijte vodou a vraťte zpět do trouby. Pečte zhruba hodinu, dle potřeby podlévejte.

S kuřetem můžete do pekáče přidat také oškrábané brambory s kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, cibule) nakrájené na větší kusy.

 
 

 

Leave your comment