Monday, September 29, 2014

Mandle

 

 

Mandlové mléko

 

70g mandlí namáčejte 8-10hodin ve studené vodě. Poté slijte, mandle oloupejte a nechte okapat. Suché mandle nastrouháme v mlýnku či najemno rozmixujeme. K mandlím přilijeme cca 700ml vody a necháme louhovat 2-3h. Občas promícháme. Po uplynutí doby mandle i s vodou mixujeme 2 minuty na nejvyšší otáčky až se vytvoří pěnivé mléko. To následně přecedíme 2x přes jemné sítko či plátýnko. Nejvýživnější je mléko ihned, ale v lednici vydrží až 2 dny.

 

   

Mandlové máslo

Předem namočené a oloupané mandle mixujeme tak dlouho až vznikne hustá hmota – máslo (někdy je potřeba přidat trochu vody nebo kvalitního oleje např. z hroznových semínek).

Mandlovým máslem se dá obohatit i vaše doma vyrobené mandlové mléko, které tak získá z několika lžic na exkluzivní jemnosti a chuti a navíc pocítíte báječný příval čisté energie. Máslo slouží také jako základ krémů, polévek nebo omáček. Smícháním mandlového másla, javorového sirupu a sušeného sójového mléka vznikne marcipán.

 

 

Leave your comment