Monday, October 20, 2014

Pickles - porce vitamínů nejen na zimu

 

Pickles označuje zeleninu kvašenou pomocí bakterií mléčného kvašení (tzv. anaerobní fermentace). Tento proces konzervace zeleniny je lidstvu znám tisíce let a je jedním z důležitých prvků přirozené zdravé výživy.

Co pickles obsahuje? Velké množství vitamínů C, B1, B2, B6, K2, enzymů, minerálů: hořčík, draslík, fluor, dále laktobacilů a kyseliny mléčné. Právě kvašení zeleniny pomocí laktobacilů, kdy se sacharidy obsažené v zelenině mění na kyselinu mléčnou, znásobuje obsah vitaminu C a podporuje tvorbu a využití vitaminů skupiny B.

Laktobacily jsou probiotické bakterie, o kterých je známo, že se starají o naši imunitu a správné zažívání. Laktobacily také zamezují přemnožení plísně Candida albicans, což je druh kvasinky, která žije v našich střevech.

Vitamin K2 je narozdíl od dobře známého K1 poměrně nedostatkový, protože se vyskytuje pouze v kvalitních živočišných produktech a poté v dalších fermentovaných potravinách. K2 se stará o naše srdce, kosti, zuby (pomáhá zabudovávat vápník) a prevenci rakoviny.

Obecně řečeno kvašená zelenina aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, posiluje organismus proti infekcím, podporuje také tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě a zvyšuje odolnost proti stresu. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Lidé trpící nedostatečnou funkcí štítné žlázy by měli tuto zeleninu také zařadit do svého jídelníčku, protože jim pomůže s obnovou její správné funkce. Pickles je výborné při problémech s játry, tlustým střevem, ale napomáhá také při bolestech hlavy, když je použijeme nalačno.

Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek. Lidoví léčitelé doporučují jeho konzumaci a užívání kvašené zeleninové šťávy lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky totiž dokážou urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.

Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce kvašené směsi. Pickles je tak ideální oblohou k hlavnímu jídlu nebo přísadou do salátu. Kvašenou zeleninu můžete také použít do sušených 

Zdroj:www.najimseazhubnu.cz

Leave your comment