Monday, October 20, 2014

Příprava pickles

   
Na výrobu pickles budeme potřebovat větší nádobu a menší talířek, který zatížíme sklenicí písku či vody. Pokud chcete vyrábět pickles častěji, můžete si pořídit tzv. kvašák – speciální nádobu pro kvašení. U nás najdete krásné kvašáky z dílny Petry Olivové.

Základní recept na pickles:

  • 1kg zeleniny (zelí, mrkev, řepa, cibule, kapie)

  • kmín (dle chuti)

  • trocha čerstvého křenu

  • 1 lžička soli

Zelí, řepu, cibuli a křen nakrájíme najemno nebo použijeme spiralizér. Mrkev nastrouháme nahrubo. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře propracováváme rukama, až pustí šťávu. Potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte kvašák, tak zeleninu v nádobě musíte zatížit talířkem a kamenem či sklenicí s vodou.

Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě (kdo spěchá, stačí 2 dny, ale zelenina nebude tak měkká). Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme v ledničce. Snížením okolní teploty se kvašení zastaví. Takto upravená zelenina vám vydrží až 3 měsíce. Podmínkou však je, aby byla po celou dobu zcela ponořená ve šťávě. Pokud zelenina sama nepustí šťávu tak, aby byla ponořená alespoň 1–2 cm, zalijte ji převařenou vychladlou osolenou vodou. Hotovo

Zdroj: www.najimseazhubnu.cz

 

 

Leave your comment